Instalatia electrica este formata din conductoare electrice, aparataj electric, cabluri electrice, tuburi de protectie , tablouri electrice, doze de distributie, doze de aparat...
Conductoarele electrice se folosesc la transportul energiei electrice si sunt realizate din materiale conductoare cu rezistenta mica si puritate ridicata.
Materialele utilizate la fabricarea conductoarelor sunt materiale conductoare si materiale electroizolante.
Materialele conductoare sunt: Cu si Al...
Materiale electroizolante sunt: cauciucul, sticla, PVC...
O instalatie electrica se caracterizeaza prin mai multi parametri nominali, dintre care cei mai importanti sunt: tensiunea nominala si curentul nominal.
Cresterea curentului peste valoarea nominala se numeste supracurent, care poate fi de foarte scurta durata, de scurta durata, de lunga durata.
Supracurentul de foarte scurta durata, apare in cazul comutarii circuitelor. Nu este periculos pentru instalatie deoarece dispare de la sine si nu se iau masuri de protectie.
Supracurentul de scurta durata sunt cei mai periculosi fiind produse de scurtcircuitele electrice, deoarece efectele curentului electric, cel termic si cel electrodinamic, au efecte de distrugere a instalatiei electrice, pentru acesti curenti se iau masuri de protectie.
Supracurentii de lunga durata apar datorita supraincarcarii instalatiei electrice si sunt periculosi datorita efectului termic al curentului electric.
Aparatele de protectie pentru instalatiile electrice sunt sigurantele fuzibile sau cele automate.
Sigurantele fuzibile sunt aparate cu intrerupere automata care protejeaza circuitele electrice impotriva efectelor termice si dinamice produse de curentul de suprasarcina sau scurtcircuit. Ele contin o lamela din material fuzibil montat in serie cu circuitul protejat. Cand curentul controlat, depaseste o anumita valoare, fuzibilul se topeste si intrerupe circuitul in care a aparut defectul electric. Dupa fiecare actionare elementul fuzibil se inlocuieste.
Sigurantele automate sunt aparate electrice care au rolul de a intrerupe circuitul protejat la aparitia unui supracurent sau suprasarcina, acestea se mai numesc si disjunctoare. Pozitia de lucru a dispozitivului este pe verticala, cu o deviere maxima de 30 grade fata de orizontala. Ele trebuiesc montate in tablouri electrice cu grad de protectie minim IP30.
Detalii suplimentare privind instalatiile electrice se pot obtine, apeland numarul de telefon 0727740877 - Marius Serban electrician autorizat ANRE din Bucuresti .
Se recomanda verificarea instalatiei electrice, in special a tabloului electric de sigurante prin strangerea clemelor de contact, cel putin o data la 6 luni, deoarece acestea se slabesc cu timpul in rezultatul devierii ciclice a temperaturii aerului ambiant si deformarii plastice a metalului conductoarelor electrice.
Acasa - - Sector 1 - Sector 2 - Sector 3 - Sector 4 - Sector 5 - Sector 6
imagini electrice - Servicii la domiciliu - Instalatii electrice
- Recenzii clienti - Oferta electrica - interventii electrice - Contact